czwartek, 29 sierpnia 2013

Czy warto jeść jogurty?


Powszechnie uważa się, iż jogurty są zdrowe i należy je jeść bo zawierają wapń niezbędny do prawidłowej budowy kości i pracy układu sercowo naczyniowego oraz korzystne dla układu trawiennego bakterie i białko. Czy jednak to wystarczy aby uznać je za zdrowe?

Wśród ogromnej liczby dostępnych na półkach sklepowych jogurtów jest mnóstwo takich, które zawierają tyle dodatków, że strach je jeść. Największą pomyłką moim zdaniem są jogurty owocowe. Zawierają śladowe ilości owoców za to dużo cukru, tłuszcz i dodatki smakowe.

Co można znaleźć w jogurcie owocowym? Według opisu na opakowaniu jest w nim mleko, a następnie cukier, mleko w proszku, sok z czarnej marchwi, sok z czarnego bzu, syrop glukozowo fruktoz owy, sok z buraków czerwonych, aromaty naturalne i oczywiście żywe kultury bakterii oraz, jakżeby, owoce tak ok. 4%. W sumie w małym opakowaniu jogurtu jest ok. 6 g białka, 3 g tłuszczu i 23, 5 g węglowodanów z czego prawie 21 g to cukry, które w tej ilości stanowią aż 25% GDA dla dorosłego człowieka określonego na poziomie 2000 kcal dziennie. WOW. Jeden mały jogurt a tyle cukru..

Omijam jogurty owocowe. Jeśli już mam ochotę na jogurt to wyłącznie naturalny. Na szczęście, rzec można, jest w nim tylko mleko i bakterie jogurtowe. Nie ma w nim dodatku w postaci cukru i reszty przemysłowego szajsu co czyni go znacznie lepszym produktem niż jogurty owocowe.

Zatem czy warto jeść jogurty? Moim zdaniem można sięgnąć po naturalne jogurty probiotyczne ze względu na zawarte w nich szczepy bakterii, które mają korzystny wpływ na układ trawienny, ale ze względu na zawarty nich wapń niekoniecznie. Cukier oraz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (nasycone) nazywane są złodziejami wapnia tak więc słodki jogurt owocowy jako źródło tego pierwiastka jest kompletnie bezużyteczny. Traktowanie ich jako niezbędnego elementu zdrowej diety i źródła łatwo przyswajalnego wapnia jest mocno przesadzone. Jeśli jogurt to naturalny, odtłuszczony i bez dodatku cukru. Wtedy może spełnić swoją rolę - zdrowego źródła łatwo przyswajalnego wapnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz