środa, 4 września 2013

Olej kokosowy dla urody


Olej kokosowy najczęściej spotykany jest jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. Po takiej obróbce jest praktycznie bezwonny. W temperaturze poniżej 25°C przypomina ścięty, biały tłuszcz. W postaci płynnej jest lekko żółtawy. Jest bardzo trwały. W niemal 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych z czego  50% stanowi kwas laurynowy (obecny również w mleku matek). Dzięki jego dużej zawartości olej kokosowy ma silne właściwości  antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne oraz duży wpływ na wzrost odporności organizmu.

Duża zawartość tłuszczów nasyconych sprawia, iż olej jest stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach. Można go stosować również do pieczenia. Jest praktycznie bezwonny więc nie zmienia smaku potraw. Jak każdy tłuszcz należy stosować go oszczędnie.

Olej kokosowy zawiera naturalne antyoksydanty przez co znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także na włosy. Dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy może wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć. Po kuracji olejem kokosowym włosy stają sie miękkie, lśniące i mocne. Olej można nakładać na całą długość włosa i skórę głowy lub na same końcówki. Nałożony po kąpieli na całe ciało odbudowuje zmytą warstwę ochronną sebum. Dzięki właściwościom aseptycznym bywa rekomendowany dla skóry z problemami.

Olej kokosowy jest jednym z moich ulubionych. Stosuję go zarówno w kuchni, jak i do pielęgnacji włosów i skóry oraz do masażu. Jest świetny do demakijażu. Pod wpływem temperatury ciała rozpuszcza się. Ma lekką konsystencję i doskonale zmywa nawet wodoodporne kosmetyki. Po zmyciu makijażu wystarczy przetrzeć skórę płatkiem nawilżonym ciepłą wodą. Olej kokosowy sprawdza się znakomicie w każdej roli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz