Olej kokosowy najczęściej spotykany jest jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. Po takiej obróbce jest praktycznie bezwonny. W temperaturze poniżej 25°C przypomina ścięty, biały tłuszcz. W postaci płynnej jest lekko żółtawy. Jest bardzo trwały. W niemal 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych z czego 50% stanowi kwas laurynowy (obecny również w mleku matek). Dzięki jego dużej zawartości olej kokosowy ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne oraz duży wpływ na wzrost odporności organizmu.
Duża zawartość tłuszczów
nasyconych sprawia, iż olej jest stabilny podczas smażenia w wysokich
temperaturach. Można go stosować również do pieczenia. Jest praktycznie
bezwonny więc nie zmienia smaku potraw. Jak każdy tłuszcz należy stosować go oszczędnie.
Olej kokosowy zawiera
naturalne antyoksydanty przez co znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Posiada
właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także na
włosy. Dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy może wniknąć w strukturę
włosa i dokładnie go nawilżyć. Po kuracji olejem kokosowym włosy stają sie
miękkie, lśniące i mocne. Olej można nakładać na całą długość włosa i skórę
głowy lub na same końcówki. Nałożony po kąpieli na całe ciało odbudowuje zmytą
warstwę ochronną sebum. Dzięki właściwościom aseptycznym bywa rekomendowany dla
skóry z problemami.
Olej kokosowy jest jednym
z moich ulubionych. Stosuję go zarówno w kuchni, jak i do pielęgnacji włosów i
skóry oraz do masażu. Jest świetny do demakijażu. Pod wpływem temperatury ciała rozpuszcza się. Ma lekką konsystencję i doskonale zmywa nawet wodoodporne kosmetyki. Po zmyciu makijażu wystarczy przetrzeć skórę płatkiem nawilżonym ciepłą wodą. Olej kokosowy sprawdza się znakomicie w każdej roli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz