poniedziałek, 9 grudnia 2013

Cynamon i jego właściwości



Cynamon jest niezwykle aromatyczną przyprawą. Stosujemy go głównie do słodkich deserów czy grzanego wina, ale w wielu kuchniach cynamon jest dodawany również do potraw słonych. 


Cynamon ma wiele zalet. Od wieków był wykorzystywany w leczeniu różnych dolegliwości jak ból gardła, kaszel czy bóle stawów. Również dzisiaj stosowany jest jako środek wspomagający zwalczanie infekcji bakteryjnych i grzybiczych.  Badania wykazały również jego inne korzystne dla zdrowia właściwości. Stosowany u osób z cukrzycą typu 2 obniża poziom glukozy, trójglicerydów i złego cholesterolu oraz całkowity poziom cholesterolu we krwi zapobiegając negatywnym skutkom tej choroby. Dostarcza również organizmowi cennych mikroelementów jak magnez, żelazo czy wapń.

U osób wrażliwych może działać drażniąco na śluzówkę jamy ustnej i przewodu pokarmowego nie powinny go więc używać osoby z chorobą wrzodową. Ponadto zawiera kumarynę, która w dużych dawkach może uszkadzać wątrobę.

Mimo licznych zalet cynamon ma więc też swoją ciemną stronę i, jak w każdym innym przypadku tak i w przypadku cynamonu złota zasada się sprawdza, należy stosować go z umiarem. Wystarczy pół łyżeczki dziennie aby skorzystać z jego dobroczynnego wpływu na nasz organizm.
Szczypta cynamonu wzbogaci smak każdej potrawy, świetnie bowiem pasuje do owoców, ciastek, owsianki, jogurtu, białego sera czy do potraw mięsnych, i nada niepowtarzalny aromat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz